sunnuntai 11. elokuuta 2013

Millainen on hyvä blogi?

 Otsikon voisi kääntää myös, että millaisista blogeista minä tykkään ja mitä luen. Olen melko tarkka lukemieni blogien suhteen. Minulla on lukulistalla monta blogia, mutta oikeasti en lue läheskään kaikkia.

Ensivaikutelma blogista on erittäin tärkeä. Onko ulkoasu siisti ja hyvin sommiteltu? Onko teksti selvää? Millainen banneri on? Minun silmääni miellyttävät eniten siistit ja rauhalliset ulkoasut, joissa on hyvin tehty banneri. En välitä välttämättä monimutkaisista bannereista, joissa on miljoona tasoa ja paljon kaikkea. Enemmän kiinnitän huomiota siihen, onko bannerin kuvat leikattu hyvin ja saako bannerin teksteistä selvää.

Ulkoasun on oltava selkeä. Mielellään joku pieni esittelyteksti sivupalkissa, esittelysivut, lukijapalkki ja blogiarkisto. Muuta ei välttämättä tarvitse. Esittelysivut ovat mielestäni ehdottomat. Uuden lukijan on lähes mahdotonta päästä blogiin sisälle, mikäli ei tiedä päähenkilöistä mitään.

Myös räikeät värit blogissa on ehdoton nounou. Koristeväri/värejä pitää olla, mutta jos koko ulkoasu on kirkkaanvihreä, niin päätähän siinä alkaa särkemään. Muutenkin ulkoasusta tulisi ilmetä, että siihen on käytetty edes sen verran aikaa ja vaivaa, että on katsottu värit yhteensopiviksi. Kun värit sopivat yhteen, ulkoasu on usein siisti.

Kun ulkoasu on kiinnittänyt huomion ja mielenkiinnon, alan lukemaan tekstejä. Ihan ensimmäisenä katson tekstit silmäillen läpi. Kiinnitän huomiota seuraaviin juttuihin: Onko teksteissä kappalejaot? Kirjotusvirheitä? Eihän joka lauseen perässä ole hymiötä? Mitä teksti sisältää?

Haluan lukea sekä arjen touhuilusta että yleisestä pohdinnasta. Kuitenkin jatkuva "Menin tallille ja hain Pollen tarhasta. Harjasin ja ratsastin ja se meni hyvin." -tyyppinen kirjoitus saa minut näkemään punaista. Luen mielelläni myös analyyseja ratsastuksesta ja muustakin hevosenhoidosta. Haluan myös lukea, miksi bloggaaja tekee niinkuin tekee. Mielenkiintoa blogiin lisää myös mikäli siinä on joku "juttu": temppuja, kuolaimetonta menoa, erikoinen hevonen jne.

Saatan seurata blogia pelkästään kuvienkin takia. Mikäli blogissa on hienoja, laadukkaita kuvia, en välttämättä lue tekstejä lainkaan jos ne eivät varsinaisesti kiinnosta. Lähes joka postauksessa tulisi olla kuvia. Jos ei uusia ole mahdollista saada, niin mieluummin katselen vanhoja kuvia kun täysin kuvatonta postausta. Enkä halua lukea joka kerta anteeksipyyntöjä, että kuvat ovat vanhoja!! Se jos mikä on ärsyttävää. Kuten myös todella huonolaatuiset, samanlaiset kuvat. "Polle edestä polle takaa, polle istuu polle makaa." Itse tykkään katsella suuria kuvia, ettei niitä välttämättä tarvitse klikata suuriksi. Videoita en pidä lainkaan välttämättöminä. Mukava lisä ne kuitenkin ovat. Videopostauksia jaksan oikeastaan harvemmin katsoa, ellei ne sisällä ratsastusvideoita.

Luen myös lähes kaikkien tuttujen blogeja. Niiden suhteen en ole niin kamalan tarkka. Tuttujen blogeja luen ihan vain mielenkiinnon takia - haluan tietää mitä muualla tapahtuu.

Hölmöintä mielestäni blogien lukemisessa on nämä "Liity minun blogiini, liityn sinun", eli siis lukijoiden kalastelijat. Blogi saa kyllä lukijoita, mikäli se on mielenkiintoinen. Itse en ainakaan halua lukijoita, joita ei oikeasti kiinnosta lainkaan meidän touhuilut. Jossain hevostalli.netissä mainostaminen on ihan ok, ja harrastan sitä itsekin. En olisi silti voinut ikinä edes kuvitella, kuinka paljon lukijoita tämä blogi saa. Yli kolme sataa! Wau, kiitos teille kaikille!

Jos minun pitäisi linkittää tähän lempiblogini, niin voisin epäröimättä sanoa heti Bessien ja Skinnyn blogin. Siellä on kaikki kohdillaan!  Muita minun mielestäni vierailun arvoisia blogeja on nuo mitkä olen tuohon oikealle sivupalkkiin linkittänyt.

Millaisista blogeista te pidätte?

Tein oikein ajatuskartan tätä postausta varten! :D

8 kommenttia:

 1. Itse olen myös sellainen, joka kiinnittää eniten huomiota kirjoitusvirheisiin(tai -virheettömyyteen) ja kuviin:) Lisäksi ulkoasun pohjalta usein päättään, alkaako edes lukemaan blogia, koska siitä saa sen ensivaikutelman :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On raivostuttavaa lukea tekstiä joissa vilisee kirjoitusvirheitä. Yksittäiset ei toki haittaa, mutta jos kaikki yhdyssanoista lähtien on pielessä niin kiitos ei....

   Poista
 2. Onpa perusteellista kun oot ihan luonnostellut :D
  Olen tosi iloinen kun yhäkin tykkäät minun blogista, se on tosi imartelevaa. Noin vaan joku voi pitää blogia ja joku vielä pitää siitä :D-villiä! Ei kyllä oo ihme että sun blogilla on näin paljon seuraajia, sun blogilla on myös kaikkien aikojen paras blogin nimi ;).

  Tosi paljon samoihin seikkoihin kiinnitän minäkin huomiota blogeissa, ois voinu suuri osa olla minun näppikseltä :)

  Lukijoiden kalastelu on käsittämätöntä. Kai se on vaan semmonen nuorten juttu jota ei ihan tajua, nuorilla on oma "kulttuurinsa" ;).

  Minäkään en tykkää lukea anteeksipyyntöjä, yhtään mistään, en postaustahdista enkä kuvista :D. Ei se nyt suorastaan haittaakaan mutta se on ihan turhaa yleensä :). Yksittäistä kännykamerakuvaa voi vielä pyytääkin anteeksi..
  Minuunkaan ei muuten iske jos kuvat on pieniä, haluan nimittäin katsoa kuvat kontekstissan enkä erikseen isompina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, olin kerrankin todella perusteellinen ;)
   Sun blogissa on vaan kaikki kohdallaan. Ja Skinny on hieno ♥ Hih, meidän blogin nimessä on ainakin piilomerkitys ;) Ja minusta on jotenkin niin kummallista että niin moni tykkää tästä blogista. Käsittämätöntä, tavallisen ruunan elämästä kertovasta blogista?!

   Jos täytyy aina pyydellä anteeksi, niin kannattaakohan sitä blogata lainkaan. Silloin kirjoittaa pelkästään lukijoille.

   Poista
 3. Hyvä postaus ja olen kanssasi melko samoilla linjoilla siitä minkälainen on hyvä blogi. Itse pääasiassa luen aktiivisesti vähän valtavirrasta poikkeavia blogeja, ei jaksa kiinnostaa kisa-/valmennuspostaukset pahemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se jäikin postauksestani mainitsematta. Minäkään en juuri jaksa lukea aktiivisia kisa/valmennusblogeja, sellaisia, missä ei muusta puhutakaan.

   Poista