maanantai 18. helmikuuta 2013

Lassen hyvät ja huonot puolet

Lassessa on paljon niin hyviä kuin huonojakin puolia. Päätin listata niistä osan.

Plussat
+ Luonne
Lassella on aivan mahtava luonne. Se on kiltti mutta samalla välillä haastava, ja toisinaan taas niin mamman mussukka. Lainaankin erään tutun täykkäri-ihmisen sanoja, jotka pätevät Lasseenkin täysin:
Se on sitä kun on tehnyt jonkin asian monta kertaa täysin sujuvasti mutta sitten yhtenä päivänä ei muista kyseistä asiaa enää lainkaan. Silmät pyörii päässä, jalat lentelee joka suuntaan ja ihan heti kohta tulee täykkärikuolema. Tai sitten raksuttaa raksuttaa mutta ei välähdä, ainut toiminto on silloin jäkitys ja mietintätuokio. Jos ei saa miettiä niin sitten peruutus, koska täykkäri on sitä mieltä että on turvallisempaa mennä takamus edellä kun sitten ei näe mihin on menossa. Mistä tämä johtuu on juurikin sitä mistä tässä on kyse...kukaan ei tiedä, vähiten luultavasti täykkäri itse. Se on hellyyttävää tavallaan mutta itse tilanteessa raivostuttavaa kun se vaikuttaa niin typerältä ja lapselliselta kiukuttelulta mutta ei, täykkäri paralle asia on haudanvakava. 

+ Ratsastettavuus
Lasse on teknisesti taitava ratsastuksessa. Mikään liitokavio tai liikeihme se ei ole, mutta se osaa monenlaista: avot, sulut, väistöt, vaihdot (myös sarjana) jne. Se on kevyt ja mukava ratsastaa, ja toimii myös pelkällä kaulanarulla herkkyytensä ansiosta. Sen selkään voi laittaa lähes kenet vaan, ja se mukautuu ratsastajan mukaan.

+ Luottamus
Minä luotan Lasseen ja Lasse minuun. Luottamuksen rakentaminen ei ole ollut helppoa, mutta nyt kun se on saavutettu, tuntuu että välillä olemme voittamattomia ihan vaan sen takia.

© Krista Ylinen

+ Huumorintaju
Lassella on aina pilkettä silmäkulmassa. Sillä on välillä niin kiero huumorintaju että oikein naurattaa. Juurikin tämän piirteen takia Lasse tarvitsee ympärilleen ihmisiä, jotka osaavat nauraa sen pöhköilyille. Sen takia en halunnut/halua Lassea myydä: pelkään että se päätyy ihmiselle joka ei ymmärrä sitä.

+ Helppohoitoisuus
Lasse on kovin helppo hoitaa. Se ei tee mitään turhaa hoitotilanteessa, ainakaan yleensä. Se osaa nostaa kaikki jalat samalta puolelta, eli ei tarvitse kävellä hevosen ympäri kun putsaa kavioita (tämä on minulle tosi iso juttu, koska selkääni sattuu jos joudun paljon kumartelemaan). Se piehtaroi erittäin harvoin, joten se on usein puhdaskin. Lasse ei pelkää suihkupulloja eikä vesiletkuja yms.

+ Tottelevaisuus
Lasse on perusluonteeltaan tottelevainen, vaikka se välillä kokeilee rajojaan.

+ Monipuolisuus
Lassen kanssa voi tehdä monenlaisia juttuja. Ratsastaa satulalla ja ilman, suitsilla ja ilman, ohjasajaa, opettaa aloittelijoita ratsastamaan, tehdä maastakäsinjuttuja jne. Se on täydellinen opetusmestari.

© Petra
Miinukset
- Herkkyys
Vaikka tämä on tavallaan myös hyvä puoli, niin välillä Lasse on vähän liiankin herkkä. Tai herkkis. Joskus se tekee kaiken ihan täydellisesti, esimerkiksi sulkutaivutuksen, mutta kun pyydät uudestaan niin saattaa alkaa pomppimaan paikallaan.

- Ajatuksenjuoksu
Tässä ei aina ihan pysy mukana, katso ensimmäisen kohdan täykkäri-lainaus.

- Ilkeys muille
Lassea ei voi tarhata toisen hevosen kanssa, koska se potkii. Laitumella se on ollut kaverin kanssa, mutta siellä onkin ollut aina ruokaa. Lasse on tarkka ruuastaan ja varsinkin siitä että sitä on riittävästi. Lasse ja Niilo potki ja puri toisensa täyteen haavoja aidan ylikin jo, eli ei missään nimessä voi tarhata yhdessä toisen kanssa.


- Satulaongelmat
Lassella on niin kamalanmallinen selkä, että mikään satula ei sovi. Satulat onkin aiheuttaneet meille kamalasti harmaita hiuksia.

- Ikä
Onhan sitä ikää kertynyt jo 16v, ja tuolla taustalla se on jo melko paljon.

- Jatkuvat sairastelut, haavaherkkyys
Aina on jossakin joku haava kun Herra Täykkäri on riehunut. Ja vähintään kerran vuodessa on pidempi sairasloma, yleensä jalkojen takia.

- Väri
No onhan se nyt tylsän värinen :D

© Petra

4 kommenttia:

 1. Toi täykkäri kuvaus täsmää kyllä tumppiinkin :D

  VastaaPoista
 2. Hihii, tuli tuosta täykkäri-luonteesta mieleen ihan Elämäntapana hevoset -blogin Nette. Blogin kautta niillä vaikuttaa olevan Lassen kanssa paljon yhteistä :D.

  Ja väri- asiasta olen ihan toista mieltä. Tästä onkin ollut jo puhetta mutta ruunikossa hevosessa silmä lepää <3

  Ja ikä- jos vaan on perusterve hevonen niin ikä parantaa, vanhat hevoset ovat viisaita (toivon että omani siis vanhenee pian ;), hih, ei vaiskaan).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä Lassessa alkaa valitettavasti jo ikä näkymään :( Mutta on siitä tullut kyllä ihanan rauhallinen vuosien mittaan <3

   Poista