maanantai 28. tammikuuta 2013

Ihmisen julmuudella ei ole rajoja.

Näyttävyyttä.
Luonnottomia askeleita.
Pelkoa.
Kipua.
Julmuutta.


Välillä tulee hetkiä, jolloin hävettää olla ihminen. Tämä on yksi niistä hetkistä. Kyyneleet silmissä katsoin tuon videon ja mietin jälleen kerran, miten ihminen voi olla niin julma. Varsinkin viatonta luontokappaletta kohtaan. 

Tennesseewalkerit on kehitetty alunperin yleisratsuiksi, joiden selässä oli helppo istua pitkiäkin aikoja pehmeiden askellajien vuoksi. Erikoisten askellajien vuoksi niistä on kuitenkin ajan myötä tullut show-hevosia. Juuri näiden askeltensa vuoksi tennesseewalkerit joutuvat kärsimään. 


Big lick 
1940- ja 1950-lukujen vaihteessa tennesseenwalkerit olivat muodissa ja niiden näyttävät liikkeet etenkin juoksukäynnissä vetivät väkeä katsomoihin ja nostivat rodun suosiota. Myös rodun kilpailujen tuomarit suosivat korostettuja liikkeitä, ja tästä alkoi big lick -villitys. Myös tavallisesti kengitetyt hyväliikkeiset hevoset pystyivät esittämään tätä yleisön suosimaa askellajia, mutta ilman erikoiskengitystä se vaati hevoselta sekä luontaista lahjakkuutta että pitkän koulutuksen.
Osa kouluttajista toivoi saavuttavansa näyttävää askellusta vähemmällä vaivalla lainaamalla erikoiskengitysmenetelmiä toisilta askellajiroduilta. Näihin menetelmiin kuuluivat muun muassa painotetut kengät, korokekengät ja painoa lisäävät ketjut vuohisissa. Menetelmiä säänneltiin mutta niitä ei kielletty.
Erikoiskengitetyt hevoset alkoivat voittaa kilpailuja, ja tuomarit alkoivat edellyttää yhä korostetumpia liikkeitä, ja yhä rajumpia menetelmiä alettiin käyttää pyrkimyksissä saada mahdollisimman suuria tuloksia mahdollisimman pian: näitä menetelmiä olivat muun muassa erityispainavat vuohisketjut, piikkien painaminen kavion valkoviivaan, kavion kannan hiominen vereslihalle, kenkäkorokkeiden lisäpainottaminen ylimääräisillä nauloilla ja soring, jossa vuohisiin levitetään herkistävää ainetta niin, että vuohisketjujen kolahdukset aiheuttavat kipua hevoselle. Näistä aiheutuu hevosen etujalkoihin kipua, ja hevonen nostaa jalkansa mahdollisimman nopeasti takaisin ilmaan välttääkseen sen. Vastaavasti se myös astuu mahdollisimman pitkälle alleen kantaakseen mahdollisimman suuren osan painostaan takaosallaan. Tuloksena on tyypillinen "kyykistyvä" asento. Nämä menetelmät ovat nykyisin laittomia, mutta niiden käyttö jatkuu silti. 
Lainaus Wikipediasta.

Lukekaapa tuo viimeinen kappale oikein ajatuksen kanssa. Onko tuossa kappaleessa yhtään eettisestä oikeaa tapaa lisätä hevosen liikettä?

Videossa hevosia läimitään oikein olan takaa päin näköä ja annetaan ilmeisesti sähköäkin. Luulen että näillä keinoilla etupäätä saadaan vieläkin kevyemmäksi. Hevonen pakenee kipua tässä tapauksessa ylöspäin, joten ihmiset ovat huomanneet että näin saadaan lisää liikettä. 

Hevosten silmistä paistaa kipu ja pelko, enkä huomannut yhdenkään walkerin olevan tyytyväisen näköinen. Ja kuinka voisikaan olla? Näille hevosille laitetaan suuhun kammottavan kovat kuolaimet ja isot ratsastajat istuvat melkein hevosten takapuolen päällä. Hännät on vedetty ihan mutkalle. Monesta kohdasta videolla huomaa, kuinka hevoset eivät haluaisi varata yhtään painoa etujaloilleen. Onko se ihme? Kaviot on kengitetty ihan kummalliseen asentoon, lisätty jos jonkinmoista korkoa ja painoa ja ketjuja. Ja näiden lisäksi vielä laitettu jotain kivulle herkistävää ainetta ketjujen alle! 

Yhdessä kohdassa tuossa videolla hevosella oli päällään jonkin sortin valjaat jotka ilmeisesti asettavat hännän "oikeaan" asentoon. Lisäksi olen kuullut että hännästä katkaistaan joku jänne että se nousee pystyyn. Videossa hevonen makasi karsinassa nämä valjaat päällä eikä päässyt ylös. Sokeakin näkee, kuinka siihen sattuu, ja mitä tekevät miehet? No hakkaavat ja piiskaavat sen ylös sieltä! 

Tätä julmuutta harrastavat ihmiset näkevät hevosen asiana, ei tuntevana ja tiedostavana eläimenä, joka on luotu liikkumaan iloisesti ja helposti. He ovat valmiita tekemään ihan mitä vain että hevonen tottelee. Olen törmännyt joskus hevoseen, joka totteli omistajaansa ihan vain pelosta. Walkerit tekevät varmasti samaa: niillä ei ole vaihtoehtoa olla tottelematta ja pelolla ne on saatu tekemään ja hyväksymään noita järkyttäviä juttuja sen enempää protestoimatta. 

Pahinta tuossa videossa on nähdä hevosten kipu, alistuminen ja pelko. Ja tajuta että olen samaa rotua tuon julmuuden harrastajien kanssa. Hävettää, itkettää. Kuinka kukaan pystyy tuottamaan noin paljon kipua niinkin hienolle eläimelle ja ystävälle kuin hevonen? Tuntuu niin pahalta, kuinka julmasti ihminen alistaa hevosia. Missä on nautinto, ilo, rakkaus ja ystävyys? Niitä ei ole, ei noissa piireissä joissa hevonen on vain rahantekoväline. 

Sanat ei riitä. 

49 kommenttia:

 1. osa hevosista näyttää siltä, etteivät ne enää jaksa edes yrittää. Kuinka nuo ihmiset oikeasti kehtaavat kaiken tuon jälkeen kutsua itseään vielä valmentajiksi? Kuinka ihminen voikaan olla noin sairas.. en edes katsonut videota loppuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin näyttää, luovuttaneilta. Kiduttajia nuo ovat eikä valmentajia.

   Poista
 2. hirveä video!:oo kaikki hevoset näyttää niin luovuttaneilta ja väsyneiltä!:(

  VastaaPoista
 3. Juuri tällaisen takia minä häpeän jatkuvasti sitä, että olen ihminen. En pystynyt edes katsomaan videota loppuun.

  VastaaPoista
 4. En siis yksinkertaisesti pysty käsittämään, miten joku ihminen voi olla noin kamalan sairas. Siis että ylipäätään kehtaa edes ajatella tekevänsä tuollaista - hevoselle. Eläimelle, joka ei millään tavalla voi edes puolustautua ihmistä vastaan.
  En vaan yksinkertaisesti tajua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään. Noilla hevosparoilla ei ole mitään jäljellä.

   Poista
 5. Se vähäinen järki, mitä ihmisillä ehkä joskus aikojen alussa on ollut, on tosiaan hävinnyt jo kauan sitten. Tuo on niin väärin... hevosraukat :(

  VastaaPoista
 6. http://www.youtube.com/watch?v=5HZzzFZC50o
  Kunpa nuo hevoset osaisivat puolustaa itseään kuten tuo hevonen tuossa videossa jonka osoitteen laitoin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä nauroin räkäsesti kun näin ton videon nyt. Varmaan miettivät uudemman kerran jätkät että kiusaavatko hevosta vai ei. Saisi nuo walkeritkin sanoa joskus vastaan....

   Poista
  2. Tuota nyt ei varmaan pysty tekemään mikään muu hevonen kuin hevonen, joka on ollut laumassa johtajana, ja joutunut tästä syystä puolustuksen vuoksi hyökkäämään jonkin elukan kimppuun. Hevonen on pakeneva eläin, joten monet hevoset olisivat varmasti jo juosseet pakoon kun nuo alko heitellä sitä kivillä, vai millä nyt ikänä heittelivätkään.
   Mutta oikein tuo oli tuolle ihmiselle!!

   Poista
  3. Hevosrukka tuokin. Ja otsikoitu tietysti että HEVONEN hyökkää ihmisen päälle, minusta ois pitäny otsikoida että ihmiset hyökkäävät hevosen kimppuun/pahoinpitelevät sitä. Nyt tuo hevonen leimattiin hirviöksi eikä kukaan tuolla varmaa tajua että miksi se niin teki... On vaan niin kiva kiusata jotakuta jota voi kiusata..

   Poista
  4. Tottakai, eihän se tokikaan noiden ihmisten syy ole että hevonen kävi päälle. Mitäpä yksistä kivistä.... Idiootit!

   Poista
 7. Oon kattonut noita videoita aiemmin itkun kanssa ja järkytyin suuresti, miten ihminen voi olla niin julma?! puolustuskyvytön eläin ja ihminen kehtaa tehdä näin.. ei voi vaan tajuta. Hevosraukat :(

  VastaaPoista
 8. Noi ihmiset pitäis hirttää kasseista pistorasiaan!! :( ihmettelen kyllä miten nuo hevoset ovat noin 'nöyriä', tekee työtä vaikka sattuu joka askeleella. Oma hevoseni luulee olevansa dobermanni ja varmasti tappaisi ihmisen joka pakottaisi sen tekemään noin.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noilta on otettu luulot pois vähän turhankin raa'alla keinolla. Raukat ovat ihan luovuttaneen näköisiä. Voi olla että ovat laittaneet joskus vastaan mutta eivät jaksa enää kun se on hyödytöntä...

   Poista
  2. Luulen kanssa että nuo on niin pahoinpideltyjä että elävät raukat kusi sukassa, opittua avuttomuuta, aikansa varmaan taistelleet ja sitten kun mikään ei auta, ovat murtuneet ja vain kärsivät. Ihan hirveää. Ja mitä me voidaan oikeasti tehdä? Ei yhtään mitään? Toivottavasti joku joka voi, tekisi jotain. Ja hulluja nuo ihmiset jotka HURRAA tuolle eläinrääkkäykselle tuolla katsomoissa.

   Poista
  3. Niinpä :( Aika vähän täältä toiselta puolelta maapalloa voi tehdä... Ei tuon lopettamiseen mitkään addressit yms riitä. Sairasta porukkaa...

   Poista
 9. Itkettääää!! Pitäis tehdä noille miehille samalla lailla kun ne teki noille hevosparoille!!:(
  Näkee kuinka ne oikein kivusta nostelee ravissa jalkoja kattoon:(

  VastaaPoista
 10. Tää on niin kauheeta! Hain asiasta lisää tietoa ja löysin samalla yhen toisen blogin, jossa on samasta asiasta kirjotettu postaus:

  http://falconetxx.blogspot.fi/2011/03/tennessee-walkereiden-kova-kohtalo.html

  Yyyyh :(((((((((

  VastaaPoista
 11. ihan järkyttävä video, miten jotkut ees kehtaa..

  VastaaPoista
 12. Kamalaa! Hieno laji on pilattu ihmisen ahneudella. Järkyttävää myös se että kohta myös tavan kouluratsastuksessa mennään tähän. Halutaan näyttävää etuosan liikettä. Hevosen rentous kärsii, selkä on alhaalla ja takajalat töpöttää halvaantuneen oloisena. Liiottelu ei ole koskaan tehnyt millekkään eläinharrastukselle hyvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, kaikessa ratsastuksessa ratkaisee kohta vain raha :(

   Poista
 13. Voi kamala! Olin lukenut aikasemmin samasta aiheesta ja katsonut tuon videon mutten muistanut, kuinka kamala se on. Aloin ihan itkemään ja teki todella pahaa katsoa noiden hevosten kärsimystä. Miksi ihmiset ovat näin julmia?

  VastaaPoista
 14. Oon nähnyt tän ennenkin, lopetin 9 sekuntin kohdalla. Olen syvästi pahoillani noiden hevosparkojen puolesta miten niitä pahoinpidellään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsoin nyt enempi kuin viimeksi ja ei voi olla muuta kuin surullinen. Eikä mitään tehdä. Voi sitä tuskaa noiden hevosten silmissä, sekin joka ei pääse karsinassaan ylös. Ja mitä ne kuvittelevat opettavansa kun hakkaavat niitä halolla päähän? Noilla ihmisillä ei ole sielua. Ei todellakaan ole ihmisen julmuudella rajoja. :(

   Poista
  2. Olen niin samaa mieltä kanssasi :(

   Poista
 15. Kuinka tuo iljettävä äijä voi kutsua itseään valmentajaksi ja hymyillä noin omahyväisesti ja ylpeästi siihen päälle? Niin oksettavaa käytöstä ettei sanat edes riitä. En edes voi katsoa koko videota loppuun. Kaikista pahinta on se että tuota katsellessa täältä näytön tältä puolelta, tulee niin avuton olo koska ei voi tehdä hevosraukkojen eteen mitään vaikka kuinka haluaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa ihmettelin! Oikein ylpeänä että on tällainen "valmentaja"...

   Poista
 16. Järkyttävää.. Hirveää.. Tuollainen hevosten kohtelu on täysin väärin! Suoraan sanoen teki mieli mennä vetämään turpiin noita ihmisiä. Miten joku voi olla niin julma tai tyhmä, eikä tajua että tekee väärin.

  VastaaPoista
 17. http://www.rockcrestfarm.com/images/Hammer/Bob-Hammer.JPG
  tossa vähän onnellisemman näkönen tennesseenwalker

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanan normaalin näköinen hevonen tuon videon rinnalla!

   Poista
 18. Mitähän tähän voisi sanoa? Tälläiset videot skippaan yleensä suosiolla ohi, koska tuntuu niin pahalta, kun en voi mitenkään auttaa noita hevosparkoja. Samalla sisälläni kuohuu sellainen viha, etten tiedä, mitä olisi tehnyt, jos olisi ollut paikalla, kun hevosia pieksettiin.

  Rahan eteen tehdään mitä vain! Ei ole väliä, onko kyseessä kasvi, eläin tai ihminen. En vain voi käsittää, miten joku voi olla niin sydämmetön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. raha on valitettavasti nykyään se mikä hallitsee :( ja minämiäminä -asenne.

   Poista
 19. Aivan järkyttävää.. Luulisi, että kun hevoset oppivat piaffet ja espanjalaiset käynnit niin miksi eivät sitten oppisi juoksemaan tuolla tavalla ihan ilman mitään painoja tai kipua? Ja omasta mielestäni se, että hevonen kulkee perä alhaalla ja etupää ylempänä ei näytä mitenkään hienolle..

  VastaaPoista
 20. Voi herran Jumala, miten nuo saattaa?! On maailmassa ihmisiä! En voi käsittää, miten ihmiset luulevat, että hevoset ym. eläimet ovat leluja, joita saa lyödä ja ns. "paiskoa pitkin lattioita", jos huvittaa. Kaikilla elävillä on oikeus elää rauhassa ilman kipua tms.!

  VastaaPoista
 21. Ei :'( Katson videon itku silmäkulmassa, ja minuutin jälkeen en enää voinut katsoa...Miten nuo saattavatkin! ;( Valmentajia?! Enpä usko...:( Ei viatonta eläin voi kohdella noin! Lyödä, paiskia, potkia....käy sääliksi ja kyllä antaisin elinkautisen....Hävettää olla ihminen.

  VastaaPoista
 22. Hyi, hyi hyi, hyi! En pystynyt katsomaan edes loppuun, mutta pakko sanoa, että kyllä hävettää olla ihminen!

  VastaaPoista