maanantai 26. marraskuuta 2012

Ajatuksia hevos"hippeilystä"

Ei ole pitkä aika, kun töissä nauroin työparilleni (joka ei ole siis missään nimessä hevosihminen, ymmärtää hevoset vain leivän päällä) että minusta on tainnut tulla hevoshippi. Parini katsoi minua kuin hullua ja kysyi varovasti että mitä se tarkoittaa. Selitin siinä sitten, että olen alkanut ajattelemaan paljon enemmän hevosen hyvinvointia ja en halua käyttää kuolaimia, koska ne eivät hevoselleni sovi. Haluan saada paremman luottamuksen välillemme. Ihmettelin, kun työparini ymmärsi tämän ja sanoi hetken vitsailtuaan että sehän on ihan järkeenkäyvää.

© Petra

Asenteeni hevosharrastukseen on muuttunut paljon lähiaikoina. Haluan että Lassella on hyvä olla. Se on minun toverini, paras kaverini, joka ymmärtää kaikki murheeni. Se ei ole mikään kone, joka heitetään pois kun siihen kyllästytään. Se antaa minulle paljon, ja haluan antaa sille hyvän elämän.

Viimeyönä näin unta, että Lasse oli kesälaitumella ja laukkasi siellä iloisena. Menin laitumelle katsomaan sitä ja huomasin heti kolme irtokenkää maassa. Olin jo soittamassa kengittäjälle, kun uni katkesi. Herätessäni oli sellainen fiilis että toimisiko Lassella kengättömyys. Tähän ajatukseen minun on vielä totuttauduttava, mutta voi olla että jossain vaiheessa, ehkä ensi keväänä pyydän jonkun kengättömiin kavioihin perehtyneen katsomaan Lassen kavioita.

© Petra

Vaikka olenkin nykyään melkein niinsanottu kukkahattutäti, ei minulla ole tarvetta puuttua muiden hevosenkäsittelyyn sen kummemmin. Saatan ihmetellä esim. kisoissa kovaa kuolainvalintaa ja kyllä se tekee kipeää katsoa jos hevosta revitään suusta. En kuitenkaan tuputa käsityksiäni muille, koska tiedän että kovin harva on niitä valmis vastaanottamaan. Tämä ajatustapa lähtee kuitenkin loppujenlopuksi itsestä, ei muista.

Ja taas kun aloin pohtimaan syvällisiä, niin ajatus katkesi taas ihan totaalisesti. Lähden siivoamaan Lassen tarhan ja ratsastamaan.

22 kommenttia:

 1. Jos haluat kokeilla kengättömyyttä, suosittelen aloittamaan sen talvella, kun on lumi maassa. Silloin kavio ei niin kulu ja lumi on pehmeä hevoselle, joka on tottunut kulkemaan kengissä.

  Minulle tullessaan Nipsulla ei nimittäin ollut kenkiä, joten en niitä laittanutkaan. Talvi meni hyvin, ei liukasteltu koskaan, ja kaviot kasvoivat ja vahvistuivat hyvin. Kesällä tilanne olikin toinen, ja jouduttiin laittamaan hevonen kenkään.

  Omien kokemuksieni perusteella suosittelen kokeilemaan kengättömyyttä talvella, kunhan pysyvä lumi sataa maahan. Silloin yleensä hevoset pärjäävät paremmin ilman kenkiä kuin kesällä. =)

  Tämä oli minun henkilökohtaiseen kokemukseen perustuva mielipide. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, enpä tullut ajatelleeksi! Pelkään vaan niitä liukkaita, ettei satu mitään.

   Omia kokemuksia saa tietenkin laittaa, olen niistä enemmän kuin kiitollinen!

   Poista
 2. On mukavaa, että nykypäivänä löytyy myös niitä hevosenomistajia jotka ajattelevat nimenomaan sitä, mikä on hevoselle hyväksi ja mikä sille sopii parhaiten. Ajattelen vähän samalla tavalla kuin sinä, mutta oman hevoseni kanssa ei tarvitse tehdä noin "radikaaleja" juttuja =) Ja vaikka monet ovat kehoittaneet lisäämään hevoseeni jarrua, en halua tehdä sitä sillä tavalla kuin monet muut, että lisäisin vain rautaa suuhun. Jarrut löytyy kyllä nivelelläkin kunhan saadaan yhteistyö oikealle tasolle =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyseessä on erittäin säpäkkä ja innokas suomenhevonen, enkä halua muuttaa sen luonnetta vaan tottua siihen. Olen kyllä joskus yrittänyt, mutta silloin huomasin, että hevonen ei ole oma itsensä saati sitten onnellinen. Monesti kuulee esteradoilla että meno on hurjaa ja vaarallisen näköistä, mutta itselläni on kyllä selässä erittäin turvallinen olo =)

   Poista
  2. Olen nähnyt teidät pari kertaa kisoissa ja kuvannutkin teitä, ja vaikka vauhtia olikin niin muistan teidät erittäin "symppiksenä" ja toisiinne luottavana ratsukkona :) On niin ikävää että vauhtia aletaan rajoittamaan hirveillä norsujarruilla, eikä mietitä lainkaan sitä luottamuspuolta.

   Poista
  3. Aijaa, hauska kuulla! =) Meillä molemmilla kesti aikaa luottaa toisiimme, mutta kun luottamus löytyi ei sitä enää riko mikään :)

   Poista
 3. Me ollaan muut ajat ilman kenkiä, paitsi nyt talvella lyödään varmaan ekaa kertaa kengät ja hokit kun meillä on ainakin hiukan liukastellut talvisin. Hiukan varoo näin syksyisin ja keväisin kun on enemmän ja isompia kiviä mut toiminut muuten todell hyvin. ja täällä päin harjoitellaan myös rehellisiä hevosmiestaitoja kun länkkäritallilla ollaan. tallin omistaja on siis lähtöisin Meeri Simulalta, Wallan-tallilta :)

  www.choicesofmylife.blogspot.com

  VastaaPoista
 4. Ainahan voi kokeilla :) Meillä tällä hetkellä viettää kengöttömyyttä koko 7 hevosen talli(3lämminveristä,3Islanninhevosta ja vuonohevonen) Kaikki pärjää mainiosti ilman vaikka ovatkin säännällisen liikutuksen uhreja ja itseänikin huoletti liukastumisriski, mutta kengätön pitää paremmin kun pelkkä kengällinen(ei siis lasketa hokkeja), mutta kukaan tuskin pystyy vannomaan pysyykö se kengällinenkään tai kengätön pystyssä liukkailla peilikeleillä silloin pitää vain tarkkailla liikkumispohjia. Mielipiteet kengättömyydestä/kengällisyydestä -> http://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CFIQFjAA&url=http%3A%2F%2Fkoti.mbnet.fi%2Fmikkoas%2FIlman_kenkia.htm&ei=ZrCzUIT-ApPY4QTX4YDIBA&usg=AFQjCNEWUqzDfbWrNLLSElMLe9tKSqzw7w&sig2=TqBmj0oX43DpHrArBbITmA

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin tuon sivun, oli aivan loistava! :)

   Poista
  2. Minäkin luin ja oli siellä kyllä hyviä pointteja! Osa ehkä vähän liioiteltuja mutta pääidea tosi hyvä :)

   Poista
 5. Kengitys (ja kengättömyys..) on yksi sellainen asia, joka mielestäni pitää sekin toteuttaa hevosta kuunnellen. Meillä ei kenkiä ole, jos ei ole syytäkään niitä pitää tai erityistä tarvetta. On pärjätty kesät ja talvet ihan ilman, jos vaan katsoo vähän missä liikkuu ja miten liikkuu. En silti miellä itseäni minkään sortin hippistelijäksi vaikka hevoseni ovat ilman kenkiä pitkiäkin aikoja tai jos niillä mennään ilman kuolaimia tms. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tarkoittanut tuota termiä mitenkään pahalla, vaan pelkästään positiivisesti :)

   Poista
  2. Öh.. en minäkään sitä millään pahalla ajatellut totesin vain, etten itse miellä itseäni hippistelijäksi vaikka menisin ilman kenkiä/kuolaimia/varusteita jne. : D

   Poista
 6. Ihana teksti <3, jotenkin lämmin ja aito. Tervetuloa hippikerhoon ;).

  Ja tosiaan talvi voi olla hyväkin aika siirtyä kengättömyyteen, se riippuu ihan hevosesta. Jos Lassen kavio on kovin haperoa joudutte varmaan jokatapauksessa turvautumaan bootseihin olipa kesä tai talvi :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokia, kerhoon liittyminen tuntuu mukavalta :)

   Se on kyllä todella haperoa, siksi epäröinkin siirtyä kengättömyyteen :/ Yksi kengittäjä sanoi että yhdet haperoimmista kavioista mitä hän on nähnyt... Kengättömyyden ajatukseen minun pitää vielä totuttautua, on jotenkin kauhean suuren tuntuinen päätös :)

   Poista
  2. Piti vielä sanoa että oli varsin kuvaava toi sinun unesi; kuvaa sitä pohdintaa mikä sinulla on menossa kenkien suhteen. Ja onhan se ison tuntuinen päätös, hyppy myös tuntemattomaan. Ja on tottunut siihen että kengittäjä on se neuvonantaja ja toteuttaja näissä asioissa. Ilman kenkiä pitää löytää uudet yhteistyötahot ja opetella kenties vähän itsekin sitä raspin käyttöä. Mitä enemmän itse opiskelee ja hakee tietoa eri lähteistä sen parempi. Ja teillä on tietysti vielä isompi tuo kysymysmerkki että aiheutuuko Lasselle oikeasti vaikka haittaa siitä siirtymästä, ja onko se siirtymä niin tärkeä että kannattaa ne haitat kestää. Mutta näihin saat varmasti näkemystä joltakin asiantuntijalta :).

   Poista
  3. Ja kyllä minustakin tuntui isolta päätökseltä kun otatin hevoselta kengät pois, että kääk, minun vastuulla tämä juttu, mitä jos vahingoitan sillä hevostani ja miten se pärjää.. mutta onneksi on pärjännyt hyvin :). Meillä tosin jo kengittäjä oli sitä mieltä että heppa pärjää mainiosti ilman kenkiä kun kaviot oli niin hyvät kuitenkin kengässäkin.

   Poista
  4. Ja se uni oli vielä niin kovin todentuntuinen!

   Itse voin myöntää että en tiedä hevosen kavioista juuri mitään muuta, kuin että niihin lyödään kengät kiinni ja ne täytyy pitää hyvänä. Ehkä tämäkin on syy siihen että siirtymä pelottaa. Kun kysyin aikanaan kengittäjältä että pitäisikö kengät ottaa pitkän sairasloman ajaksi pois niin hän tyrmäsi suoralta kädeltä ajatuksen. Eli pitää kysellä ammattilaisilta :)

   Poista
 7. Pitää vielä kysyä että milloin teidän kurssipäivä on Hippiinassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä, sitten kun on rahaa :D Tällä hetkellä ei ole sen vertaa ylimääräistä, joten varmaan ensi vuoden alussa mennään.

   Poista