tiistai 20. marraskuuta 2012

12 - Unelmatallini

Petran blogista inspiraationi saaneena kirjoitan nyt millainen olisi minun unelmatallini. Oletetaan että minulla olisi paljon rahaa, niin paljon että saisin juuri haluamani. 


Haluan rakentaa tallini vanhaan navettaan. Tunnelmallinen vanha rakennus korkeine kivijalkoineen on jotenkin niin ihana. Sisältä talli olisi toki EU-direktiivien mukainen, vähän mieluummin enemmänkin. Ilmanvaihto tallissa olisi toimiva ja hyvä, ettei ilma jää seisomaan. Karsinoiden ovet olisivat avonaiset ylhäältä, niin että hevoset saisivat katsella käytävälle. Tallista tekisin todella valoisan, sillä en tykkää touhuta pimeässä tallissa. 
Tallissa olisi neljä isoa karsinaa, joissa kaikissa olisi ruokakupit, suolakivet ja automaattiset vesikupit. Kaksi karsinaa olisi omille hevosilleni, kaksi vuokralaisille. Käytävä olisi riittävän leveä, niin että siinä mahtuu hyvin kääntämään hevosen. Tallissa olisi myös sosiaalitilat, eli keittiö, taukohuone ja vessa. Lisäksi olisi satulahuone, loimenkuivaustila, pesukarsina ja ruokahuone. Satulahuoneessa olisi riittävästi koukkuja ja telineitä jokaiselle satulalle ja suitsille sekä kaappitilaa muille varusteille. Loimenkuivaustilassa olisi myös sen verran tilaa että loimet mahtuisivat kuivumaan, ja täällä olisi aina todella lämmin. Ruokahuoneessa olisi kaikille ruuille siistit laatikot. Jossakin tallin nurkassa olisi tilat kottikärryille, talikoille ja luudalle. 

Jokaisen hevosen karsinanovessa olisi loimiteline, satulateline ja koukku päävehkeille. Tarhat olisivat monipuoliset ja suuret. Haluaisin osittain metsätarhat, että hevoset pääsee varmasti suojaan säältä ja joutuvat vähän katsomaan jalkojaan. Tarhojen etuosassa voisi olla hiekkaa, mutta muuten ne olisivat ihan luonnontilassa. Hevoset olisivat vapaalla heinällä, joten joka tarhassa olisi pyöröpaali sijoiteltuna jonkinlaiseen "kaukaloon" tai vastaavaan, ettei hevoset söisi hiekkaa. Lisäksi talvea ajatellen tarhoissa olisi lämpiävät vesikupit, jolloin vedet eivät olisi ikinä jäässä. Aitana olisi osittain puu, osittain kivi. Olen aina halunnut tarhaan ainakin pätkän, miettikää miten hienon näköinen olisi! Puuaidat taas olisivat ehdottomasti Englanti-henkiset. Lisäksi puuaidoissa menisi sähkölanka sisäpuolella, ettei hevoset söisi aitoja.

Tallilla olisi kenttä, pyöröaitaus ja ehkä maneesikin. Kenttä olisi riittävän iso, niin että siinä mahtuisi kunnolla ratsastamaan. Ja se olisi hyvin valaistu. Aidat olisivat samanlaiset kuin tarhojen puuaidat, eli sellaiset Englanti-tyyliset. Kentällä olisi jonkin verran estekalustoa, jos joku vaikka innostuu joskus hyppäämään.

Maneesi olisi melko pieni, koska sille ei ole niin paljoa käyttöä. Joskus kuitenkin toivoisi että sellainen olisi käytössä. Sielläkin voisi olla pari estettä. Maneesi olisi lämmitettävä, ettei kylmässä tarvitse ratsastaa. Ja valoja olisi täälläkin paljon. Olisi sitten kiva kuvata ratsukoita. Koulukirjaimet olisivat sekä kentällä että maneesissa.

Pohjana jokaisessa näissä olisi joku hyvä ja joustava, jossa hevosen olisi kiva liikkua ja ratsastajan tippua :D


Lantala ja purula olisi toteutettu jotenkin järkevästi. Lantalana mahdollisesti siirtolava, purut voisi tuoda johonkin pienempään halliin/rakennukseen. Heinät olisivat vastaavassa tilassa kuin purut, ellei tallissa olisi heinävinttiä. 

En halua mitään huippumodernia tallia kaikilla hienouksilla, vaan viihtyisän pikkutallin jossa on mukava käydä. En halua alkaa kuitenkaan ihan vallan nuukailemaan, vaan tallillani tulee joskus olemaan siistit tilat, hyvät tarhat ja kunnon kenttä. Olen varma että vielä joskus otan hevoset omaan pihaan. Ottaisin vaikka heti mutta se ei ole ainakaan vielä mahdollista. 


01 - Miksi harrastan ratsastusta
02 - Ratsastajaesikuvani
03 - Varustetoivelistani
04 - Unelmahevoseni
05 - Mitä hevoseni syö
06 - Parhaat kuvat minusta ja hevosestani
07 - Vahvuuteni ja heikkouteni ratsastajana
08 - Hevoseni hyvät ja huonot puolet
09 - Hevosblogeja joita luen
10 - Ratsastusurani tärkein valmentaja/opettaja
11 - Elämäni hevoset
12 - Unelmatallini
13 - Taustajoukkoni

8 kommenttia:

 1. Kiva postaus! =)
  Mukava lukea tämmöistä. =D

  VastaaPoista
 2. Mä tuon ainaki heppani sitte sun talliin, mulla on niin samanlainen tämä tallimaku! (;

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsellaan sitten kymmenen vuoden päästä x) Nyt onkin sitten tallipaikat täynnä, kaverini on varannut yhden karsinan :D

   Poista
 3. No voi harmi kerta paikat jo viety, munki heppa ois voinu muuttaa tämmösee tallii vaikka saman tien ;D sun täytyy heti alkaa suunnitella laajennusta !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää varmaan tehdä toinen samanlainen talli samalle tontille ;)

   Poista
 4. Hyviä ajatuksia! Tallinpitäjänä olen riittävän valoistuksen huomannut aivan ykkösasiaksi, sekä sisällä että ulkona!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä myös paljon tallihommia tehneenä arvostan sitä. Ihan jokapäiväisessäkin puuhailussa on ihanaa kun on valoa, varsinkin näin talvella.

   Poista