perjantai 17. elokuuta 2012

05 - Mitä hevoseni syö

Hevosen ruokinta tuntuu nykyään olevan suurtakin rakettitiedettä. On olemassa purkkia ja purnukkaa, säkkiä ja pussia. Onko ravintoarvot kohdallaan tässä myslissä? Entä kuumentaako Prix? Kaura ei ainakaan sovi,  syötän mieluummin Peacemakeria. Entäs sitten elektrolyytit, onhan niitäkin saatavilla rankan treenin jälkeen? Mites biotiini, kaviot kun lohkeilevat kovasti.

Lasse ei saa kovin monimutkaisia pöperöitä. Ennen syötin sille mysliä, mutta totesin että sen hyötysuhde on plusmiinusnolla, joten jätin sen pois. Laitumella Lasse on saanut vähemmän väkirehuja, kun saa syödä ruohoa niin paljon kuin haluaa. Tässä postauksessa kerronkin kuvien kera, että mitä Lasse syö kun laidunkausi loppuu ja muutamme takaisin ihmisten ilmoille.

Olin ennen vähän hysteerisempi Lassen ruokinnan suhteen. Se oli kovin laiha, eikä tuntunut lihoavan millään. Myslit ja öljyt eivät auttaneet. Lassella on myös kovin lohkeilevat ja haperot kaviot. Biotiinejakin on miljoonaa erilaista. Mistä näistä sitten tietää mikä on hyvää? 

Kun miettii hevosen ruokintaa, tulee aina tarkastella myös hevosta itsessään etikettien lukemisen sijasta. Millainen yleiskunto hevosella on; onko se laiha, lihava vai sopiva? Tarvitseeko se lisää massaa vai pitäisikö ennemminkin vähän saada sitä pois. Millaiset hevosen kaviot on? Entäpä karva? Myös ulostetta on hyvä seurata. Juoko hevoseni riittävästi, tarvitseekohan se ehkä hiukan suolaa ruokansa sekaan että tulee jano? Millaisella käytöllä hevonen on? On selvää, että harrastehevonen ja kilparatsu tarvitsevat erilaisen ruokinnan. Itselläni ei ole kokemusta kilparatsun ruokinnasta, mutta harrastehevosten ruokinnasta vähän. Sen verran että osaan miettiä millaista ruokaa Lasse tarvitsee. 

Lassen normaali iltaruoka:
- 1 litra ohraa
- 1 litra kauraa
- 3 mittaa biotiini Naminoa
- kourallinen Mineral Plussaa
- valkosipulia kuuriluontoisesti
- vettä

Ohra. Joskus vuosia sitten silloinen ratsastuksenopettajani kehoitti syöttämään ohraa huonosti lihovalle hevoselle. Alkuun syötin Lasselle mysliä lihotusrehuna, mutta korvasin sen ohralla. Ohra on halpa ja hyvä rehu, joka sopii Lasselle. Tuttu maanviljelijä viljelee ohraa ja häneltä saa sitä aina hakea.  Litra-puolitoista päivässä pitää Lassen sopivassa lihassa. Ohra on rehu, jonka turvotan aina. 


Kaura. En ole huomannut kaurassa kuumentavaa vaikutusta. Kauraa Lasse saa kaksi litraa päivässä, aamuin illoin. Kaura kuuluu usein tallivuokraan, joten sitä tulee syötettyä senkin takia.


Kivennäinen. Olen syöttänyt Lasselle Mineral Plussaa. Sitä tulee iltaruokaan mitallinen. Tätä kivennäistä on monet suositellut, joten siksi olen valinnut sen. 


Biotiini. Isossa säkissä ostettava Namino kestää parisen kuukautta. Lassella on hirvittävän huonot kaviot, joten kengittäjä suositteli syöttämään biotiinia jatkuvasti. Namino ei ole onneksi edes kovin kallista - iso säkki oli alle 25€. Valitettavasti biotiini ei vaikuta heti, vaan vasta kasvavaan kavioon. 


Valkosipuli. Yleensä ostan sitä kaupan halvinta. Varsinkin syksyisin ja keväisin tulee syötettyä valkosipulia purkillinen. 


 Tältä näyttää Lassen ruoka ennen vettä. Tässä ei nyt ole valkosipulia.


 Valmis ruoka. Tähän ruokintaan täytyy laittaa paljon vettä, noin puoli ämpärillistä, sillä kivennäinen ja biotiini turpoavat moninkertaisiksi. Lisäksi näin saa huijattua hevosta juomaan vähän enemmän. Jos olen muistanut ostaa porkkanaa kaupasta, laitan pari sellaista ruokaan. Puolitan porkkanat yleensä kerran, isot porkkanat pari kertaa.


 ~*~*~*~*~*~*~*~*~

01 - Miksi harrastan ratsastusta
02 - Ratsastajaesikuvani
03 - Varustetoivelistani
04 - Unelmahevoseni
05 - Mitä hevoseni syö
06 - Parhaat kuvat minusta ja hevosestani
07 - Vahvuuteni ja heikkouteni ratsastajana
08 - Hevoseni hyvät ja huonot puolet
09 - Hevosblogeja joita luen
10 - Ratsastusurani tärkein valmentaja/opettaja
11 - Elämäni hevoset
12 - Unelmatallini
13 - Taustajoukkoni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti