tiistai 21. helmikuuta 2012

Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan.

Tuli tänään taas pohdittua tallilla Lassen (ja hevosten yleensä!) käytöstä.

Lasse on herkkä hevonen, jolla on aivan omanlainen huumorintaju. Kiusallaan se ei kuitenkaan tee mitään. Äitini sanoi tänään puhelimessa viisaasti Lassesta: se on hevonen, joka voisi sanoa, että niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Tämä pitää täysin paikkansa Lassen kohdalla, sen olen huomannut monta, monta, monta kertaa. Jos menen tallille iloisena, Lassen on iloinen. Jos taas vihaisena, Lasse protestoi joka asiaa. Jos taas surullisena, Lasse on kiltti. Hevosten kanssa toimii syy-seuraus-suhdekin. Hyvä esimerkki tästä on huonot tallitavat. Kun hevosella on karsinassa tylsää tai se hermostuu, se keksii jotain tekemistä itselleen. Hermostuessaan Lasse kutoo, ja luulen että tämä juontaa juurensa jo sen nuoruudesta.

Myös ratsastessa Lasse peilaa ratsastajaa kuin kirkas peili. Itse huomaan tämän varsinkin laukannostoissa. Lasse on melko tarkka ratsastettava, vaikka sen saa menemään aika  helposti "ihan hyvin". Jotta sen saa menemään tosi hyvin, pitää muistaa hienosäätö omassa istunnassa. Itselläni on paha tapa välillä laukannostoissa heittäytyä ylävartalolla eteenpäin ja ikäänkuin nostaa laukka itse, vaikka hevonenhan sen nostaa. Aina kun heittäydyn, Lasse protestoi - yleensä se lähtee vaan kovaa ravia. Tänään harjoittelin kuitenkin omaa istuntaani taas liian pitkästä aikaa (hyi minua!) ja sain laukannostot sujumaan yläkroppa paikallaan. Tähän otin harjoituksen Tina Sederholmin kirjasta Ratsasta paremmin. Tätä kirjaa suosittelen kaikille, jotka haluavat oppia uusia harjoituksia istunnan ja ratsastuksen korjaamiseen.

Menin hackamorella ja ratsastusvyöllä. Teimme pitkät alkukäynnit sänkkärillä ja tulimme kentälle työskentelemään. Laukannostoissa seuraavanlaisen kirjasta otetun harjoituksen.
- Valmistele hevonen puolipidätteellä, katso ulospäin ja anna laukka-avut. Katso ulospäin kunnes hevonen laukkaa.
- Pään kääntäminen ulos pitää ylävartalon suorana ja saa ratsastajan automaattisesti työntämään sisälonkan eteen, mikä saa hevosen nostamaan myötälaukan. Kun olet tuntenut tämän muutamia kertoja, voit nostaa laukan katse eteen suunnattuna, mutta pidä sisälonkka edessä. 

 Tätä harjoitusta tein isolla pääty-ympyrällä. Alkuun oli outoa nostaa laukka pää käännettynä ulospäin, mutta huomasin melkein heti, että Lasse oli parempi. Se nosti laukan todella nätisti joka kerta, eikä hermostunut. Itse aina hermostutan sen hyökkäämällä kaulalle, eikä raukka tiedä mitä pyydän. Kun sain oman istuntani nostoissa hallintaan, oli Lassekin tyytyväinen.

On se vaan hieno hevonen, vaikka muuta väitetäänkin ♥

Loppuun vielä hassuja kuvia Lassen ilmeilyistä tänään tarhassa.2 kommenttia:

 1. Pakko nyt kommentoida, kun luulin olevani ainoa idiootti, joka hyökkii sinne kaulalle laukannostossa :D Ja kun sulla on oma hevonenkin (minut on lapsena/pienempänä) opetettu uskomaan, että hevosenomistajat ovat "tavallisia tallitallaajia" jotenkin ylempänä, niin sitä "mukavampaa" lukea, että painit saman ongelman kanssa, kuin minä "tavallinen vuokraaja vaan" :) Muutenkin mukavanoloinen blogi, täytyypä ruveta tätäkin seuraamaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaulalle hyökkiminen on oikein pravuurini.... -.-' Ja ehei, hevosenomistajat on ihan normaaleja ihmisiä, vaikka jotkut tietenkin kuvittelevat olevansa hiukan parempia kuin muut. Mutta se ei merkitse mitään, onko oma hevonen vai ei, hevosenlukutaito ja ratsastustaito ovat tärkeimmät :) Ja itsellänihän on näitä istuntaan liittyviä ongelmia se tuhat ja sata.
   Tervetuloa seurailemaan blogia :)

   Poista