tiistai 3. tammikuuta 2012

Laittakaa kysymyksiä!

http://pystyharja.blogspot.com/2011/12/kysymyksia-tulemaan.html
Kaikki kyselemään, vastailen loppuviikosta!

Bloggaaminen jää ehkä hiukan vähemmälle nyt, kun pääsin töihin. Opettelen uuden vuorokausirytmin, ja yritän tunkea blogin päivittämisen johonkin väliin. Älkää siis hermostuko jos postauksia tulee hiukan harvemmin.

9 kommenttia:

 1. Moikka!

  Sattumalta löysin blogisi! Meillä myös ex-laukkuri, hieman vanhempi kuin sinun. Hirmu energinen! Meillä pulma pukittamisen kanssa (liittyy kuumenemiseen). Vielä, kun ei kenttää käytössä, niin ei ole kovin turvallista enää.. Olisiko sinulla jotain vinkkiä?.. Kesäisin hevonen on (hieman) rauhallisempi, mutta näin talviaikaan.. HUH! Syttyy sekunnissa ja "tätiä" alkaa pelottamaan..
  P.S. On muuten meidän humma samasta kaupungista kotoisin, kuin mistä sinäkin olet Lassen ostanut ;)

  VastaaPoista
 2. Moi!
  Oletko kokeillut juoksuttaa hevostasi ensin? Meilläkin oli Lasse alkuun hirmu energinen, mutta ei ole ikinä pukitellut ratsastaja selässä. Lähti vaan täyttä kyytiä ihan varoittamatta. Muutaman kerran juoksutin Lassen aina ennen ratsastusta, niin ei jaksanut ihan niin paljoa sekoilla. Toinen meillä toimivaksi todettu keino oli laittaa valmentaja/kokeneempi ratsastaja selkään.

  Kauan hevosesi on ollut sinulla? Mitä se syö? Jos hevonen on ollut vasta vähän aikaa, voi olla että sillä on ns. testausvaihe menossa. Lassella oli myös tällainen aikanaan (oli ollut mulla varmaan hiukan alle vuoden kun alkoi). Ja suosittelen katsomaan ruokinnan siihen malliin, että saa mahdollisimman vähän energiaa. En ole mikään ruokintaekspertti, joten kysy joltain viisaammalta :D Lasse saa 1½ litraa kauraa päivässä (jos en nyt ihan väärin muista) ja litran ohraa, ja hyvin on jaksanut käytössäni :)

  VastaaPoista
 3. Moikkamoi!
  Nopsastipa ehdit vastata!;) Meillä hevonen ollut (vasta) 1,5v. ALKUUN hevonen toimikin ihan kivasti. Kiersimme muutamat pikkukisat ja hevosta ihasteltiin kuinka kivasti meni ja ruusuke kourassa tultiin takaisin ;) Olisko sitten tullut testausvaihe päälle kun sai ratsastajan muutaman kerran kaaressa alas kun innostui pukittamaan. Nyt on ollutkin liikuttamatta kun ei ole ratsastajaa, joska osaisi & uskaltaisi mennä.. (mutta katos vaan: teilläkin "testausvaihe" alkoi kun hevonen oli sulla jo jonkun aikaa ollut! Olin jotenkin kuvitellut, että "testausvaihe" on hevosella heti alkuun , jos on ollakseen ja pistänyt vaikka minkä vian tai sairauden piikkiin, vaikkka vikaa ei ole kyllä löytynyt)
  Meillä ei ole kenttää, helpottaisi aika paljon, jos olisi! (keväällä koitetaan saada tehtyä, koska ei tästä tule mitään ilman!)
  Humma on helposti laihtuvaista sorttia, saa 1,5 l Greenlineä, öljyä lorautan 0,5-1 dl ja kauratonta BH Balancea mauksi eli reilun puoli litraa per pvä jaettuna kahteen osaan (+vapaa esikuivattu ja kivennäiset tottakai). Ex-paikassa sai 3-4 l väkirehuja, mutten ole antanut juurikin siksi, ettei saisi liikaa energiaa..
  Juoksuttaminen aluksi auttaa kyllä. Virtaa silti liiaksi. On kyllä herkkä hevonen ja tällaiselle suokki-ihmiselle liiankin vaativa, mutta olishan tuo kiva saada itsellä jollain lailla toimimaan kun on ALKUUN toiminutkin ihan ok. Olisko jotain niskan päällä olemista..? Vaikka muuten on hirmu kiva käsitellä, kiltti jne. Mutta selästä ei. Johtajuus- yms. harjoituksia on maasta tehty. Ja kyllä niistä apua on ollutkin varmaan.. mut ei näemmä riitä ;)! Tavallinen kolmipala vaihdettiin kuparirullaD:hen (ex-om. käyttänyt talvisin olympiaa, me ei). Mietin, uskaltaisiko tälle ostaa hackamoren tai BB:n tms...? Jos ei häiriintyisi niin ratsastajan kädestä (vaikka tottakai YRITÄN olla mad. tasainen..) Side pulleilla tai riimulla on kesällä vähän pellolla kokeiltu, mutta ei ole hanskassa kyllä niillä..
  Tunteja pystyy sitten hevosella ottamaan kun saadaan se kenttä, mutta ankea seisottaa hevosta niin kauan (kevääseen / kesään). Kokeneempi ratsastaja on kyllä ollut haussa, muttei ole löytynyt kun kokeneet ratsastajat tahtoo sinne kentälle.. (mikä tietenkin itsellekin olisi kiva, muttei ole mahdollisuutta siirtää hevosta muulle tallille) Ei huvita tulla maastoilemaan (vaikka on koulupuolella osaava kaveri tämä ja kuka estää maastossa jumppaamasta koulua..)

  Jos päädyn hackamoreihin, minkä kokoinen sun täykkärilläsi on ? Niitä taitaa olla pony/cob ja full?

  kiitos paljon, jos jaksat vielä vastata!

  VastaaPoista
 4. Joo meillä tuli kunnon kokeiluvaihe vasta myöhemmin. Voi olla että juuri tuo kun on saanut ratsastajan alas, on "laukaissut" tämän kokeilun.

  Onko teillä mitään peltoa tjv? Talvellahan on hyvä mennä hangessa niin hevosellakin kuluu energiaa.

  Myös Lasse on helposti laihtuvaa sorttia, ja on nyt siksi syönyt ohraa turvotettuna. Hevosesi ei kyllä pitäisi saada ruokinnasta virtaa, tiedä sitten mistä sen repii :D Täykkärit...

  Suosittelen lämpimästi maastakäsintyöskentelyä. Voi olla että hevonen on niskan päällä, voi olla että sillä on vain paljon virtaa.

  Kuinka paljon se saa tarhata? Millaisessa tarhassa? Onko kavereita, mahtuuko riehumaan?

  Hackamore on todella "helisevä" kuolain, tai ainakin alkuun Lasse otti siitä herneet nenään kun kuolaimen varret heiluivat aina kun hevonen heilutti päätään (vapaalla ohjalla siis). Kuolaimettomalla ei tätä ongelmaa ole, mutta Lasse on ainakin paljon raskaampi kuolaimettomalla. Tai painaa kovasti kädelle välillä jne.

  Missä päin asutte? Kauanko olet ratsatanut ja millaisilla hevosilla? Jännitätkö hevosellasi ratsastamista? Lasse ainakin on erittäin herkkä ratsastajan mielialoille, ja alkaa helposti "sikailemaan" jos ratsastaja on epävarma tai ei tiedä mitä pyytää. Lasse tosin ei pukita, vaan alkaa riekkumaan (ei ole tehnyt tätä kyllä pitkään aikaan).

  Jaa-a, hackamoren koosta ei ole kyllä hajuakaan. Suitset ja riimut on cob, normaalit kuolaimet n. 12cm, eli varmaan taitaa olla cob?

  VastaaPoista
 5. Humma tarhaa suokkimummon kanssa (itsekkin on pappaikäinen, että nuoruuttaan ei rieku;)) aamusta iltaan, n. 14 tuntia suht isossa tarhassa. Riittävän isossa noille kahdelle kun eivät edes kävele joka tarhan osassa. Tarhassa ei rieku yhtään itsekseen! Joskus vähän aikaa saattaa juosta silloin kun jää yksin, ei muuten.

  Ihan vaan on täykkärin herkkää luonnetta varmaan tuo ja itselle tullut semmoinen kammo (niistä roimista pukeista, muuten en riekkumista tai vauhtia jännitä, ex-suokkini oli -suokiksi!- kuumanlainen ja kova menemään), että hevonen huomannut kyllä sen. Pieni kierre :( !!

  Olen lapsesta asti ratsastanut (nyt täti-ikäinen), viime vuosina kylläkin kotinurkissa puskaillut suokilla (omia hevosia ollut n. 10 v.). Varmaan suokeilla enimmäkseen mennyt muutenkin - eli aivan erilaisilla kuin tuollainen 100 % täykkäri ;)! Tietysti auttaisi, jos olisi mahd. tunteihin tms. (peltoa ei ole, hyvä tie kyllä päästellä menemään parin km:n metsäkävelyn jälkeen, mutta nyt on ratsastuksett tuon kanssa aivan jäissä pukittamisen takia)
  Ei ole aivan turvallista maastossa.

  Tuo täykkäri on alkujaan ostettu meille teini-ikäisen tyttären ratsuksi poniaikojen jälkeen ja hän onkin sillä enemmän mennyt. Nyt vaan ei "nappaa" häntäkään kun heppa saanut yliotteen. Maasta käsin on hän kyllä hevosne kanssa puuhastellut ja niitä on varmaan hyvä jatkaakin. Kyllä tämä tilanne tästä kunhan se kenttä saadaan, niin mahd. pyytää vaikka ope paikalle.. Olisi kiva saada heppa toimimaan joskus kun on osaava ja mukava muuten. Ns "opetusmestariksi" meille ostettukin (no, sitä tosiaan onkin ;)!!)

  Se voi olla, että hackamore ei sitten välttämättä ole paras mahdollinen.. (jos helisevä häiritsee..?) mahdollisimman vähän häiritsevä pitäisi olla. Tosin kokeilemallahan sen tietää!
  Tampereen lähellä asutaan.

  taidan tästä lähetä hakemaan tuon suokkimummon ja kipaisemaan pienen lenkin, jospa hra Täykkäri juoksisi hieman itsekseen sillä välin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että saa tarhata paljon! Senkään ei siis pitäisi olla syynä energiaan.

   Onko varusteet sopivat? Tekeekö pukkeja kivusta, pelosta vai innosta?

   Harmi kun ei ole mitään peltoa. Meillä parhaiten energiaan auttaa maastorämääminen, mutta sinun kohdalla ei kyllä ole viisasta :D

   Muistan itse Lassen hurjat vuodet, ja kyllä silloin monta kertaa tuli itku. Ei ollut kiva mennä selkään kun hevonen sikaili.

   Onnistuisiko tarhassa ratsastaminen?

   Poista
 6. Hevosella on ainakin minun mielestäni ihan sopivat varusteet, samat, jotka oli käytössä ex-omistajallakin. Mielestäni ne on sopivat.. omille hevosille joutunut kyllä satuloita ostamaan, että jou haju sopivuudesta on. Välillä käytän joustorunkoista, välillä sitä sen "alkuperäistä" satulaa. Eroa en ole huomannut hevosessa.

  Hei, toi olikin hyvä vinkki kokeilla tarhassa ratsastaa! Kiitoksia ;)! Eipä ole tullut mieleeni!! Meillä on aika kapea ja pitkä metsätarha, mutta nyt lumiseen aikaan hepat on tallanneet sen pohjan aika hyväksi, että siinä voi kyllä yrittää ratsastaa! Olis ainakin aidat ympärillä! Juoksuttais vaikka ensin ulkopuolella (jossa enempi tilaa) liian energiat pois.

  Kyllähän mä tiedän, että tämä problem on ihan omien taitojen puutteesta kiinni ja hevonen on kyllä varmasti vielä mahdollista saada toimimaan! Jahka luottamus tulee (molemmin puolin) uudestaan kuntoon, niin mekin uskalletaan lähteä maastoon rämäämään! ;)

  Ei muuta kuin viikonloppuna kokeilemaan tuota tarharatsastusta! Kiitos paljon vinkistä! Tietysti samalla yritän kriittisenä tarkkailla varusteitakin, mutta luulen, että vika on satulan päällä! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että minusta oli apua :D Jos tarha on hyvässä kunnossa, niin hevosta voi vähän irtojuoksuttaakin siellä. Niin että saa ihan oikeasti purkaa energiaa ja pukitella niin paljon kuin sielu sietää :)

   Poista
  2. Kiitos hirmuisesti vinkeistä! Nyt kun lunta on, on tarhan pohja ihan turvallinen.
   Lasselle terveisiä ;)

   Poista