maanantai 19. joulukuuta 2011

Pystyharjan leikkaus


 Tämä postaus edustaa vain minun tapaani leikata pystyharja. Tapoja on varmasti yhtä monta kuin tekijöitä!

Jos leikkaat pitkästä harjasta pystyharjan, varaudu, että pari ensimmäistä kertaa leikkaaminen on todella vaikeaa eikä harja meinaa pysyä pystyssä. Sinnikkyyttä, kyllä se vielä pystyharjaksi muuttuu vaikka alkuun lärpättää miten sattuu :) Kun hevosella on jo ennestään pystyharja, on leikkaaminen huomattavasti helpompaa ja jälki siistimpää.

Mikäli hevonen ei ole omasi, muista AINA kysyä omistajalta lupa ennenkuin teet mitään hevosen ulkonäköä muuttavaa!


Tässä tarvikkeet, mitä tarvitset kun alat leikkaamaan harjaa. Välineet riippuvat täysin hevosen harjan laadusta ja paksuudesta. Tärkeintä on ehdottoman terävät sakset!! Tylsillä askartelusaksilla on aivan turha edes yrittää leikata. Myös jouhenselvitysaine voi joidenkin hevosten kohdalla olla hyödyksi, jos harja on kovin paksu/takkuinen. Piikkisuka ja kampa helpottavat selvittämistä ja leikkaamista. Minun kampani oli hieman liian tiheäpiikkinen, joten lainasin Petran kampaa.

Tältä Lassen harja näytti ennen leikkausta siistimmältä puolelta. Se rehotti joka suuntaan ja oli todella pitkä. Lassella ei pysy pystyharja pitkään pystyssä, joten se pitäisi leikata todella usein.

Harjan leikkaus kannattaa aloittaa selvittämällä harja kunnolla. Takut häiritsevät leikkaamista ja kun ne selvitetään tässä vaiheessa, ei tule mitään "ylläreitä".

Selvitä harja tarvittaessa myös kammalla.


Tältä näyttää selvitetty harja. En laittanut jouhenselvitysainetta, ettei tulisi liian liukasta.


Suosittelen EHDOTTOMASTI käärimään hihat kun alkaa käyttämään saksia!! Parhain olisi jos pystyisi ottamaan pitkähihaisen paidan kokonaan pois, sillä pienet jouhenpätkät kutittavat valtavasti ja tarttuvat tiukasti vaatteisiin.Ensimmäisen leikkauksen voi vetää vähän sinnepäin. Tässä vaiheessa tarkoitus hahmottaa vain haluttua pituutta. Suosittelen ottamaan hiukan kerrallaan! Itse tiedän miten lyhyeksi haluan harjan, joten siksi otan paljon kerralla.


Itse otan aina pienen tupsun harjaa, josta pidän kiinni vetäen samalla hiukan ylöspäin. Näin sakset leikkaavat paremmin harjan, eikä se pääse ns. karkaamaan saksista. Tästä leikattu jouhituppo on myös helppo heittää maahan eikä jää seikkailemaan omaan käteen tai hevosen kaulalle. Muistathan välillä pyyhkäistä hevosen kaulan, sillä pienet jouhenpätkät kutittavat myös sitä vietävästi.

Tältä näyttää yllämainitulla tavalla kynitty harja. Tästä asetelmasta on helppo lähteä korjaamaan harjan muotoa. Eli älä pelästy jos tukka näyttää kamalalta tässä vaiheessa! Leikkaa harja kuitenkin siihen muotoon jo tässä vaiheessa, että pisimmillään harja on siinä kohdassa, mikä on korkeimmalla kun hevonen menee kaula kaarella. Näin saat ohueenkin kaulaan lisää näyttävyyttä. Jos et osaa hahmottaa hevosen muodon korkeinta kohtaa, voit pyytää kaveria avustamaan ja ratsastamaan hevosen pyöreään muotoon, jolloin näet oikean kohdan.

Nyt päästään tositoimiin! Edellisen kuvan harjasta pitäisi saada siistin näköinen! Siitä sitten vain leikkaamaan ;) Itse tykkään enemmän leikata hevosen vasemmalla puolella, sillä oikeakätisenä saan leikkauskäden parempaan asentoon. Aloitan tällöin säkästä ja jatkan korviin päin. Tämä on kuitenkin makukysymys, joku voi tykätä aloittaa toiselta puolelta, joten selvitä kokeilemalla, kumpi puoli on itsellesi helpompi. Tässä vaiheessa vaaditaan kärsivällisyyttä! Älä missään nimessä sorru siihen, että "otanpa tuosta hiukan pois", koska siinä käy helposti niin, että et ole ikinä tyytyväinen ja loppujen lopuksi hevoselta puuttuu lähes koko harja... Pienenpieni hienosäätö kannattaa säästää myöhempään vaiheeseen, nyt on tarkoitus tehdä harjasta vain tasaisempi.

Tässä siistitty harja. Kuten voit huomata, vielä tässäkin vaiheessa harja hiukan rehottaa, varsinkin kuvan vasemmassa laidassa. Hätä ei ole tämän näköinen, nämä virheet voi korjata seuraavassa vaiheessa.

 Tästä vaiheesta ei ole kunnon selventävää kuvaa. Kuitenkin, kun olet siistinyt harjan, tulee sinun siirtyä hienosäätöön. Paintilla töhertämästäni kuvasta näkyy (vasemmalla), miltä harja näyttää takaapäin katsottuna ennen hienosäätöä. Oikealla puolella taas näkyy, miltä harjan kuuluisi näyttää hienosäädön jälkeen. Ideana on siis "pyöristää" harjan reunat, ettei ne ole terävät ja laatikkomaiset. Tällä tavoin saa kuriin myös sivulle hapsuttavat jouhet. Itse olen huomannut, että tämä onnistuu parhaiten kun seistessään hevosen vasemmalla puolella leikkaa oikean puolen hapsujouhet ja päinvastoin. Tässä pitää myös olla varovainen, ettei leikkaa liian suurta siivua harjan ulkoreunalta, vaan aivan uloimmat vaan, ja ajatuksena pyöristää, ei tehdä kulmia ja lovia.

Haluan pitää Lassella niskasiiliä, mutta se ei ole läheskään kaikilla tapana. Jos kuitenkin haluat leikata niskasiilin, kokeile ensin riimulla, että mihin kohtaan nahkavarusteet suunnilleen tulee. Muista että suitset tulee hieman lähemmäs korvia kuin riimu, sillä riimu valuu helposti taaemmas. Sitten vain nips naps, niin lyhyeksi harja siltä kohdalta kuin saat. Riimu on hyvä pitää tähän tapaan alempana kaulalla. Ei ole väliä, missä vaiheessa leikkausta leikkaat niskasiilin.


TADAA! Tässä valmis ja viimeistelty harja. Kannattaa ennen lopettamista vielä vähän "pemottaa" ja silittää harjaa rajusti eteen ja taakse, jolloin piilossa olleet hapsut tulevat esiin. Harjan kannattaa antaa myös olla pari päivää, ja sitten tehdä loppusilaus, kun jouhet on asettunet. Alla olevasta kuvasta voit katsoa, mitkä ovat ongelmakohtani.

Musta nuoli: Tämä kohta jää aina liian pitkäksi! Kuten voi päätellä, tuo kohta ei ole kaulan korkein kohta sen ollessa kaarella.... Valkoinen nuoli: Lähes joka leikkauksessa loppusilauksenkin jälkeen jää lovia. Olen kuitenkin oppinut jättämään ne rauhaan, sen jälkeen kun olen pari kertaa kyninyt harjan ihan olemattomaksi.

 Parhain vinkki minkä voin antaa pystyharjaa leikkaavalle, on se, että älä ole liian kriittinen itsellesi! Ellet ole ammatiltasi parturikampaaja, harja jää mahdollisesti aina jostakin vähän huonoksi. Se on kuitenkin uusiutuva luonnonvara, joka kasvaa hyvin nopeasti takaisin!


Mielipiteitä tästä postauksesta?

5 kommenttia:

 1. itselläni on aina santun harjaa leikatessa kauhea kriisi että joka paikka on epätasainen.. :D

  VastaaPoista
 2. Mulla myös ;) pystyharjassa näkyy vielä paremmin kaikki epätasaisuudet, kun ei pääse liikkumaan vapaasti. Mutta olen oppinut antamaan itselleni anteeksi nämä epätasaisuudet, sillä en halua hevosestani kaljua eikä minulla ole tuntikausia aikaa leikata harjaa :D

  VastaaPoista
 3. mulla on kans aina kaikilla hevosilla ollu niskasiili :D helpottaa kummasti noiden pitkätukkasten kanssa ku tietää mistä se otsatukka alkaa!

  VastaaPoista
 4. Mä oon tykänny kans pitää :)

  VastaaPoista
 5. Tuli muuten mieleen että Matilla oli tullessaan pystyharja :D

  VastaaPoista