sunnuntai 4. joulukuuta 2011

Anonyymi kirjoitti...
ois kiva tietää et miten saat sen kulkee tolleen pelkkä naru kaulalla? siis miten ohjaaat ja pysäytät, millä opetit ton? :D

Kaiken tärkeintä ilman varusteita menossa on hevosen ja ratsastajan välinen luottamus. Se, että kuuntelee mitä hevosella on sanottavana ja toimii mahdollisimman rennosti. Olen huomannut, että jos alan jännittämään tai keskittymiseni herpaantuu liikaa, alkaa Lassekin yleensä pöhköilemään. Pari kertaa ollaan poistuttu kentältä, eli ei meilläkään aina mene ihan niinkuin elokuvissa.

Kaulanarulla menoa en ole mitenkään erityisesti opettanut Lasselle. Aloimme vaan menemään ilman varusteita. Ei siinä tarvita mitään hokkuspokkuksia, vain luottamusta. Sitä että uskaltaa jättää varusteet pois. Itse menin alkuun niin, että tunnin jälkeen irrotin ohjat suitsista ja menin hetken ohjat kaulanaruna, suitset päässä. Pari kertaa näin mentyäni jätin kaikki varusteet pois ja menin koko tunnin ilman varusteita.

Siirtymisissä toimii aivan samat avut kuin varusteidenkin kanssa. Laukannostoissa Lasse on aivan yhtä tarkka kuin varusteilla: jos nojaan yhtään liikaa eteen, ei laukka nouse. Eli sinänsä perusjutut eivät eroa millään tavalla varusteilla menosta.

Kääntymisissä ohjaan Lassea hyvin pitkälle istunnalla, ja tehostan käskyä narun avulla. Kuvista voitte huomata, että pidän narua hieman ylempänä kaulalla, eli se ei roiku ryntäillä. Olen huomannut, että näin saan paremman kontrollin hevoseen. Kun haluan hidastaa, istun tiiviimmin ja ajattelen hidastamista. Samalla pidätän narulla. Lasse toimii hyvin askellajeissa ilman varusteita: se tottelee kun pyydän nopeampaa ja hidastaa halutessani. Ainoastaan peruutus on vaikeampaa, mutta sitä se on myös varusteilla. Lassekin kääntyy kaulanarulla yllättävän pienessä tilassa, kaikissa askellajeissa.

Käännöksissä myös käytän joskus käsimerkkejä. Tämä tulee automaattisesti. Kun varusteena on vain naru, pidän siitä yhdellä kädellä kiinni, jolloin toinen käsi jää vapaaksi. Yleensä pidän narusta oikealla kädellä, ja vasen on vapaana. Tällä vapaalla kädellä osoitan menosuuntaan. Jos haluan kääntyä vasemmalle, näyttää sormi vasemmalle. Eihän tämä nyt Lasselle mitään kerro, mutta jotenkin se tulee välillä näytettyä.

Ilman varusteita ratsastamisessa toimii täysin samat avut kuin varusteilla, mutta joskus täytyy kertoa haluamansa asiat hieman selvemmin, kun ei ole ohjia. Esimerkiksi pohkeenväistöissä joudun hieman kädellä ohjaamaan enemmän hevosen liikettä. Voin yrittää ottaa videon tästä joskus. Laukanvaihdoissa taas ei saa koottua riittävästi, jotta tulisi hallittuja siistejä vaihtoja, mutta ihan riittäviä.

Esteillä Lasse on helppo ilman narua. Se katsoo itse ponnistuspaikat ja on tyytyväinen kun täti ei ole säheltämässä mitään. Ohjaan Lassen esteelle, otan narusta molemmilla käsillä kiinni ja hyppäämme. Olen huomannut, että yhdellä kädellä kiinni pitäessä tasapainoni on huonompi. Tiedä sitten mistä johtuu, mutta kun saan molemmilla käsillä kiinni, ei hypyissä ole mitään ongelmaa. Viime hyppykerrallakin tuli yhdelle esteelle hyppyjä tosi kaukaa, mutta pysyin silti hyvin kyydissä. Esteiden jälkeen meno jatkuu samanlaisena, eli Lassella ei ole tapana kiihdytellä eikä muutakaan tyhmää. En ehkä saa sitä kulkemaan ihan suoraan esteen jälkeen, mutta kun tarkemmin mietin niin en ole tainnut edes kokeilla sitä :D

Kesken ratsastuksen venyttelemme usein Lassen kanssa porkkanan avulla. Pidän yleensä herkkupussia taskussa, josta on helppo napata porkkana tai muu herkku. Sitten laitan käteni suunnilleen polveni kohdalle ja Lasse nappaa herkun siitä. Tämä on hyvä tapa pitää hevonen vetreänä, ilman ohjia kun sitä on hieman hankalampi taivutella.

Ilman varusteita meno on meille rentoutumista ja turhan hiomisen unohtamista. Siinä olemme vain me kaksi ja luottamus.


Loppuun vielä video jonka olen jo ehkä tänne blogiinkin laittanut.


 


Kuvat © Petra
Videon © Katja

2 kommenttia:

  1. Te ootte kyllä niin hienoja. Ihailen aivan valtavasti tuota luottamusta ja hienosäätöä ja kontrollia joka mahdollistaa ilman varusteita menon :)

    VastaaPoista